top of page
277177333_5132794163450623_9139546034132110567_n.jpg

ОСНОВАЧОТ

Буњамин Куртиши - Биографија и филмографија
 

Буњамин Куртиши е роден на 28 октомври 1986 година во Скопје. Гимназијата ја завршил во „Никола Вапцаров“, а гимназијата во „Цветан Димов“, двете во родното место. Потоа ги запишува универзитетските студии на Државниот универзитет во Тетово на компјутерско инженерство. Професионалната кариера ја започна во ТВ продукција. Од формирањето на националната телевизија „ТВ Шења“, Буњамин е одговорен вработен во поглед на графиката и дизајнот. Исто така, логото на овој ТВ е негов производ. Исто така, работел во неколку меѓународни ТВ станици како АНАДОЛУ Агенцијата како дописник и Ал Џезира Балканс како уредник на документарна програма. Во овој период има соработувано со повеќе продукции и компании и од оваа област. Во јануари 2014 година ја отвора филмската продуцентска куќа „ГАЛАКТИКА Пикчрс“ која сè уште е под негово раководство. Во септември 2015 година Филмскиот фонд на Република Северна Македонија го финансираше краткиот игран филм „Разговор за животот“, во режија на Агим Абдула. Бунјамин е продуцент на овој филм. Во 2018 година ги продуцираше кратките филмови „Почеток“ и „ОДЛУКА“ кои имаа успешен фестивалски живот и освоија 10 награди на различни меѓународни фестивали. Исто така овие кратки филмови беа поддржани од Агенцијата за филм на Северна Македонија, а во режија на Агим Абдула. Во 2021 година Буњамин Куртиши продуцираше два независни краткометражни играни филмови „Јули“ во режија на Сезер Салих и „Лобус Фронталис“ во режија на Кристина Атовска. Во моментов Бунјамин работи на својот прв игран филм „КОМА“ во режија на Агим Абдула. Проектот е во постпродукциски процес и треба да биде финализиран до јуни 2022 година. Исто така, тој е во фаза на претпродукција на неговиот прв документарен игран филм „75 години Вардар филм“ (првата македонска национална продукциска куќа) во режија на Владимир Блажевски. . Буњамин Куртиши е сеопфатен филмски режисер. Има неколку проекти како режисер и монтажер. Во 2016 година го режираше документарниот игран филм „Денот што те знаев“ во продукција на Мен Медиа Филмс од Косово. Во 2021 година го режираше и монтираше краткиот биографски документарен филм „43 години вредност“ во продукција на неговата компанија GALAKTIKA Pictures. Во моментов работи на својот прв краток филм „Камера“ поддржан од Агенцијата за филм на Северна Македонија, во продукција на GO&Li Production Company.

Покрај неговите авторски дела како продуцент и режисер, учествувал и како жири на неколку меѓународни филмски фестивали како што се:
Меѓународен филмски фестивал Дака, Дака - Индија
Филмски фестивал Reykjavik Visions, Рејкјавик - Остров
Меѓународен филмски фестивал Исмаилија, Исмаилија - Египет.

Fidush1.jpg

THE FOUNDER

Fidush Kjamili Aliu - Biography and Filmography

Fidush Kjamili Aliu was born in Saraj, Skopje, Republic of North Macedonia, on December 28, 1972. Primary school in Saraj, general gymnasium. He then continued his studies at the Faculty of Philology in Skopje.


In January 2014 he opened the film production company "GALAKTIKA Pictures" in partnership with Bunjamin Kurtishi.
In September 2015 the Film Fund of the Republic of North Macedonia funded the short feature film "Conversation on life", directed by Agim Abdula. Fidush is the producer of this film. In 2018 he produced the short films "The Beginning" and "DECISION" which had
successful festival life and won 10 Awards on diferent International festivals.

Also these short films were supported by North Macedonian Film Agency and directed by Agim Abdula. In 2021 Fidush Kjamili Aliu produced two indipendent shorts feature films ``July” directed by Sezer Salih and “Lobus Frontalis' directed by Kristina Atovska.

 

At the moment Fidush is working on his first feature film “KOMA” directed by Agim Abdula. The project is in Post-Production process and shoulld be finalized by June 2022.  Also, he is in the pre-production process for his first documentary feature film “75 Years Vardar Film” (the first Macedonian National production Company) directed by Vladimir Blazevski.

bottom of page